Daktyle świeże MEDJOUL medium 500 g
Kod produktu: Jas/ex2
-
Daktyle odmiany Medjoul produkowane są w Palestynie, w mieście Jerycho. Od innych daktyli odróżnia je przede wszystkim wielkość - Medjoul są kilkukrotnie większe i bardziej mięsiste.
Naturalny skład: 100% daktyli.
Daktyle Medjoul to naturalny produkt, dostępny w świeżej postaci. Jest suszony naturalnie na słońcu – nie jest zamaczany w syropie cukrowym, więc jego skórka nie zawiera cukru jak inne daktyle.
Bez konserwantów i siarki, które mogą wywoływać alergie. Z pestką, dzięki czemu długo zachowuje świeżość.
Zawierają mało wody, dlatego włożone do zamrażarki, nie zamarzają i zachowują swoje właściwości.
Właściwości:
Daktyle Medjool to arabski „chleb życia” – doskonałe dla zdrowia.
Są doskonale znanym dodatkiem do ciast lub deserów, substytutem cukru w przepisach a przede wszystkim słodką przekąską - uzupełnieniem codziennej diety. To bakalie o prozdrowotnych właściwościach. Doskonałe źródło białka, polecane dla osób aktywnych fizycznie. Dają mnóstwo energii – są doskonałe zamiast kawy czy napoju energetycznego.
Daktyle Medjoul wyróżniają się dużą zwartością witaminy A i witaminy B6. Ponadto ta odmiana posiada dużo wapnia i magnezu, dostarcza także dużo błonnika. Jest źródłem naturalnej energii i 15 minerałów. Zawiera o 50% więcej potasu niż banany. Wzmacnia odporność, dzięki zawartości antyoksydantów.
Wygląd i smak:
Mają miękką, delikatną skórkę i bardzo soczysty miąższ.
Dzięki dużej zawartości fruktozy, czyli naturalnego cukru, zaskakują swoją wyjątkową słodyczą.
Są doskonałe w smaku, przypominają karmel lub czekoladę.
Ich uprawa i zbiory są pracochłonne, ponieważ każdy daktyl zbierany jest ręcznie.
Należy przechowywać w chłodnym miejscu.
Opakowanie 500g - Pojedynczy daktyl waży między 10 a 15 gram.